angrešt
Angrešt - srstka angrešt, také srstka obecná či meruzalka srstka je ovocný keř patřící do rodu Ribes a čeledi meruzalkovitých (Grossulariaceae).
Botanický popis: Angrešt je keř s dlanitě laločnatými listy, které jsou obvykle zubaté na okrajích. Listy jsou často chlupaté. Květy angreštu jsou malé, zelenavé nebo nažloutlé, uspořádané ve vzpřímených nebo visících květenstvích nazývaných hrozny. Plody angreštu jsou drobné bobule, které mohou být červené, růžové, bílé nebo žluté, v závislosti na odrůdě.
Druhy: Nejznámějšími druhy angreštu jsou červený angrešt (Ribes rubrum), bílý angrešt (Ribes alba) a žlutý angrešt (Ribes aureum).
Ovoce: Bobule angreštu jsou bohatým zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů. Jsou konzumovány čerstvé, nebo jsou používány k výrobě džemů, marmelád, sirupů, kompotů a dalších dezertů.
Význam: Angrešt je oblíbenou rostlinou pro pěstování v zahradách díky svým chutným plodům a nenáročnosti na péči. Je také důležitým zdrojem potravy pro ptáky a jinou zvěř.
Pěstování: Angrešt preferuje slunné až polostinné stanoviště s vlhkou, propustnou půdou. Množí se obvykle řízky nebo očkováním.
Symbolika: Angrešt je spojován s vitalitou, zdravím a plodností.
Léčitelství: Angrešt má vysoký obsah vitamínu C (jako citrón), vitamínů E a B a antioxidantů, které přispívají k posílení imunitního systému a ochraně proti volným radikálům. Je také tradičně využíván v lidovém léčitelství pro své protizánětlivé vlastnosti a podporu trávení. Dále obsahuje stopové prvky a prospěšné kyseliny citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou.