máta

Máta peprná (Mentha x piperita) je aromatická bylina patřící do rodu Mentha v čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). 
 
Botanický popis: Máta peprná je trvalá bylina s čtyřhrannými, většinou chlupatými stonky a vstřícnými listy, které jsou eliptického tvaru, vroubkované a mají jemně chlupatý povrch. Květy máty peprné jsou drobné, růžové až fialové, uspořádané v hustých klasech na koncích stonků.
 
Druhy: Máta peprná je nejběžnější druh využívaný pro svou charakteristickou pepřovou vůni a chuť. Je to kříženec mezi mátou vodní (Mentha aquatica) a mátou lékařskou (Mentha spicata).
 
Význam a využití: Máta peprná je široce využívána v gastronomii, léčitelství a kosmetice. Je používána jako koření ve vaření, přidává se do nápojů, dezertů, ovocných salátů a čajů. Má léčivé vlastnosti a je tradičně používána k léčbě trávicích potíží, jako jsou zažívací potíže, nadýmání, nevolnost a průjem. Také se používá k uklidnění bolestí hlavy a svalů. Ve formě esenciálního oleje nebo extraktu se používá v kosmetických přípravcích, jako jsou vonné oleje, krémy a šampony.
 
Pěstování: Máta peprná preferuje slunné až polostinné polohy a vlhkou, dobře odvodněnou půdu. Rychle se šíří pomocí kořenů, proto je vhodné ji pěstovat ve vyhrazené záhonu nebo květináči. Je nenáročná na péči a snadno se pěstuje i v domácím prostředí. Vyžaduje pravidelné zalévání a občasné hnojení.
 
Symbolika: Máta peprná je spojována s osvěžením, vitalitou a oživením. Je symbolem čistoty a obnovy.
 
Použití v léčitelství: Čaj z máty peprné se používá k podpoře trávení, zmírnění bolestí v krku a bolestí hlavy, a k uklidnění a relaxaci. Olej z máty peprné se může aplikovat lokálně k uvolnění svalového napětí a k osvěžení pokožky.
 
máta