zelí

Zelí je zelenina patřící do čeledi brukvovitých (Brassicaceae) a rodu Brassica
 
Botanický popis: Zelí je dvouletá rostlina, ale pro účely konzumace se obvykle sklízí v prvním roce růstu. Má listy uspořádané v růžici a bočních větvích. Listy mohou být zelené, fialové nebo bílé barvy, podle odrůdy. Zelí má kulovité, špičaté nebo ploché hlávky, které jsou tvořeny shlukem listů.
 
Druhy: Existuje několik druhů zelí, mezi nejznámější patří bílé zelí (Brassica oleracea var. capitata), červené zelí (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) a zelí savoy (Brassica oleracea var. sabauda).
 
Květy: Květy zelí jsou malé a žluté, uspořádané ve vrcholových hroznech.
 
Význam: Zelí je významnou zeleninou ve světové kuchyni a je používáno v mnoha různých pokrmech, jako jsou polévky, saláty, zeleninové přílohy a nakládané zelí.
Je ceněno pro svou vysokou výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost.
 
Pěstování: Zelí preferuje slunné stanoviště a dobře propustnou, vlhkou půdu. Je možné jej pěstovat buď z předem vyrostlých sadbových rostlin, nebo z osiva přímo v zemi. Vyžaduje pravidelné zalévání a hnojení, aby se zajistil optimální růst a tvorba hlávek.
 
Symbolika: Zelí je spojováno s plodností, prosperitou a hojností. V některých kulturách se zelí považuje za symbol štěstí a dobrého zdraví.
 
Léčitelství: Zelí obsahuje vitamíny, minerály a fytochemikálie, které přispívají k celkovému zdraví a podpoře imunitního systému. Některé lidové léčitele používají zelí k léčbě zánětů a poruch trávicího systému. Zevně se může používat jako obklad pro zmírnění otoků a zánětů.
 
zelí